Ciąża kalendarz

ciaza-kalendarz_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Pomocysad nie wiem czy bede miec cesarke! Mam duza wade wzroku(-7). Bylam na badaniu u okulisty i .Doktor powiedziala,zebym nastawila sie na ciecie... a moj lekarz powadzacy stwierdzil,ze wada wzroku ...(więcej)
  • spokojnie dziewczyny, zdarza sie tak ze dziewczyny meczy zle samopoczucie przez prawie caly okres ciazy. wszystko zalezy od organizmu, jedne przechodza ten okres lepiej inne gorzej. jesli stan zdrowia...(więcej)
  • Pierwszy poród przebyłam sama, ale teraz jestem w drugiej ciąży i myślę żeby mąż był ze mną przy tym drugim porodzie. Proszę powiedzcie czy obecność drugiej osoby przy porodzie Wam pomog...(więcej)
  • hej, chciałam się dowiedzieć, który termin porodu jest prawdziwy. Bo na przykład na usg wychodzi mi zawsze dwa tygodnie wcześniej niż z PTP karty ciąży. Czym się sugerować? Kamila...(więcej)

Forum -> ptp porodu a sug

Tytuł:ptp porodu a sug
Autor:Kamilka26
15.9.2011, 17:53
hej, chciałam się dowiedzieć, który termin porodu jest prawdziwy. Bo na przykład na usg wychodzi mi zawsze dwa tygodnie wcześniej niż z PTP karty ciąży. Czym się sugerować? Kamila

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest wolniejsze: ślimak czy gepard?

ciaza-kalendarz_ciekawostki

Ciekawostki

Owulacja
Owulacja (jajeczkowanie) polega na uwolnieniu dojrzałej komórki jajowej (gamety) z pęcherzyka znajdującego się w jajniku. Zachodzi w wyniku działania hormonów znajdujących się w przysadce mózgowej. Ten dość złożony i jednocześnie krótki proces polega na przygotowaniu komórki jajowej do zapłodnienia oraz do przygotowania błony śluzowej macicy do jej przyjęcia.

Czy wiesz, że...

Test ciążowy
Istnieją 2 rodzaje testów ciążowych. Jeden z nich polega na badaniu krwi i obecności w niej hormonów hCG (ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej), drugi zaś, opiera się na wykryciu tego hormonu w moczu. Zwany też hormonem ciąży, hCG wytwarzany jest w organizmie, kiedy zapłodnione jajo zagnieżdża się w macicy, co zdarza się zazwyczaj ok. 6 dni po zapłodnieniu. Ilość hormonu wzrasta drastycznie z każdym dniem ciąży.

Polecamy

Ciąża
W czasie ciąży w macicy następuje rozwój oraz wzrost dziecka. Wyróżnia się dwie fazy ciąży: fazę zarodkową, czyli inaczej embrionalną (trwa ona około 10 tygodni) oraz fazę płodową (trwa ona do porodu). Faza zarodkowa kończy się mniej więcej w momencie, gdy zarodek ma długość około 4 cm oraz są już zróżnicowane kończyny oraz głowa. Dodatkowo można zobaczyć oczy, usta, uszy oraz nozdrza.

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Metamizol jest od wielu dziesięcioleci chętnie wykorzystywany w leczeniu takich objawów stanu zapalnego, jak ból, gorączka oraz bólów trzewnych o charakterze spastycznym. Działanie przeciwgorączkowe metamizolu, związane z hamowaniem syntezy prostaglandyn.